daphnepourchez.reismee.nl

Mahabalipuram

Vanakkam!

Allereerst bedankt voor alle lieve en leuke berichtjes op m'n blog!

Afgelopen weekend was ik dan naar Mahabalipuram geweest, het plaatsje wat ten zuiden van Chennai ligt. Ik was even vergeten hoe het is om weer in een toeristische plek te zijn, maar dat beeld werd weer snel bijgespijkerd toen ik rond aan het wandelen was en je aan alle kanten word aangesproken of je binnen in hun winkel wilt kijken. Om Mahabalipuram te bereiken moest ik eerst vanaf Thiruverkadu naar Koyambedu, dit is het grootste busstation van Azië. Nou, het was gigantisch! Je moest eerst door een grote hal heen lopen en bereikte dan de andere kant van het terrein. Dit was overladen met bussen en heel veel mensen. Ik ging netjes alle bordjes langs wat boven de bussen hingen, totdat ik eindelijk het bordje met ‘Mahabalipuram' had gevonden. Wilde ik de bus instappen werd mij vertelt dat deze bus helemaal niet naar Mahabalipuram gaat. De man vertelde mij dat de bussen willekeurig ergens gaan parkeren, kortom de borden hangen daar voor de sier....

Na 2 uur in de bus te hebben gezeten was ik in het plaatsje aangekomen en een guesthouse gevonden waar ik de komendetwee nachten zou verblijven. Het zag er netjes uit en had een prima kamer met fan, maar niets is minder waar... Die nacht heb ik geen oog dicht kunnen doen omdat de stroom continue uitviel waardoor de fan het ook voor gezien hield. Het was een sauna dus midden in de nacht maar buiten op een krukje zitten wachten totdat de stroom het weer deed. Ik had bijna overwogen om buiten te slapen... De volgende ochtend gelijk weg gegaan en een ander guesthouse gezocht met een fan die wel werkte. Ik had namelijk begrepen dat sommige hostels een andere stroom aansluiting hebben waardoor de fan het gewoon blijft doen ondanks dat de stroom in het dorp is uitgevallen. Die kamers zijn erg schaars maar jawel ik had er een gevonden! Later die middag alle tempels en grotten bewonderd die in en rondom het plaatsje liggen. Een jongen die in het guesthouse werkt wilde mij wel rondleiden op de motor. Hij sprak ook nog Engels en gaf bij elke tempel een uitleg. Jammer genoeg kon ik midden op de dag niet veel doen want bij elke stap die ik zette brak het zweet me al uit! Het is inmiddels 38 graden en het liefst ontwijk je dan de warmte buiten.

Op het project ben ik inmiddels gewent geraakt aan het dagelijkse programma en kan nu zelfs het lied meezingen waarmee ze de dag openen. Totaal geen idee waar het over gaat maar het klinkt wel leuk

Laughing
. Het is lastig om de vrouwen wat anders aan te bieden wat afwijkt van hun programma, wel heb ik een schilderactiviteit met ze kunnen doen. Door de weken heen krijg ik meer contact met de vrouwen en komen ze me ook opzoeken. Ondanks dat je niet de zelfde taal spreekt krijg je toch een soort van band. Een vrouw op de groep was vroeger een danseres geweest en heeft mij een traditionele Indiaanse dans geleerd. Nou, deze vrouw op haar oude dag danste mij er gewoon uit, haha! Alle vrouwen op de groep knijpen graag in mijn wang, maar niet zo zachtjes ook! Dit is een vorm hier om te laten blijken dat ze iemand aardig vinden. Dan knijpen ze in je wang en geven vervolgens een kus op hun vingers. Dan is er een man op het project die mij elke ochtend een wortel of een stukje cocusnoot geeft. Op een dag liet hij mij een folder zien met een foto waarop een man staat die vastgeketend is. Ik kon uit zijn verhaal ophalen dat hij de man op de foto was. Hij heeft 15 jaar vast geketend gezeten omdat hij psychotisch was. Onbegrijpelijk dat mensen dit kunnen doen!

Naast de psychiatrische vrouwengroep ben ik ook twee dagen op de school van het project geweest. Dit was erg bijzonder. Er zitten meer dan 1000 kinderen op de school en elke ochtend is het ritueel dat alle kinderen zich in de binnenplaats verzamelen om te gaan bidden. Dit was heel fascinerend om te zien. Vervolgens gaan enkele kinderen een verhaal vertellen voor de groep. In de ochtend mocht ik een lesje geven. Ik stond voor de klas van groep 3 en 4. Het leek me wel leuk om ze wat Nederlandse woorden te leren en zelfs de leraressen deden fanatiek mee! Natuurlijk mocht het liedje en de dans pasjes van ‘hoofd, schouders, knie en teen' niet ontbreken! De kinderen en de leraressen vonden dit fantastisch! Ik genoot er ook van! De andere dag op de school stond in het teken van ‘graduation'. De kinderen van de kindergarden zouden deze fase afsluiten om naar het volgende schooljaar te gaan. Hier in India wordt daar veel aandacht aan besteed en sluiten dit dan ook feestelijk af. Alle kinderen werden gehezen in pakjes met zwarte hoedjes, wat je meestal alleen draagt als je bent afgestudeerd. Het zag er super schattig uit!

Ik ben nog een klein weekje werkzaam op het project en vlieg dan 19 april naar Nepal. Daar word ik opgehaald door René, hij is een oud studiegenoot van de SPH. Het plan is dan om samen twee weken door Nepal te trekken. 1 mei begin ik op het project in Kathmandu.

Liefs uit India

Peter & Sylvia

Hoi Daph, leuk dat je er weer wat gezien hebt van India. Ja, warm hè 38 graden. Nog maar een paar dagen en dan alweer een ander land bezoeken. We zijn benieuwd wat je daar weer beleefd. We kijken altijd uit naar je verhalen en je kan ze helemaal te gek neerzetten (bijna of we er zelf bij zijn). Nou, weer veel liefs en heel veel plezier (en doe voorzichtig) in Nepal. Xxxjes Peter & Sylvia

Michelle

Hi lieve Daf!
Wat een fantastisch verhaal heb je weer geschreven zeg! Wat een totaal andere wereld daar! Ik heb je gister een uitgebreide mail terug gestuurd dus veel ik niet te melden.. Behalve dat ik ontzettend trots op je ben en dat je van iedere dag moet blijven genieten! Het lijkt namelijk alweer een eeuwigheid geleden dat ik je gedag heb gezegd en ik mis je zo erg!!! Enjoy lieverdd! X

Leonie

Hee Daf!

Klinkt weer goed allemaal! Leuk dat je een les aan die kinderen mocht geven en je bezoek aan die toeristische plek klinkt ook goed. (Wel heeel warm hoor!!)

Las alleen net op internet een waarschuwing voor een tsunami.. hopelijk gaat alles goed?? Heb je ook nog wat van die aardbeving gemerkt?

xxx

Hans [oom]

Hoi Daphne, "Vanakkam" betekent ook zo iets als "hallo" ? Ik lees dit in Tanger / Marokko, dus Salam Aleikum :-) Wordt het echt internationaal. Wat een prachtig verhaal heb je weer. De bus lijkt wel wat op Marokko, daar gaat het ook net anders dan je verwacht. Ik ben toch wel heel trots op mijn nicht[je] dat je dit allemaal in je eentje aandurft ! ! Het zal straks best moeilijk zijn om je draai weer te vinden in NL. Maar eerst nog heel veel plezier en suc6 in Nepal en de groeten daar dan aan Mischa. XXX Hans

Maret

Hoi Daphne,

Wat een belevenissen en zo leuk die foto's!
Hoe krijgen ze die 1000 kinderen zo netjes in de rij..??
Hoeven wij hier niet te proberen toch?

Wel grappig je activiteiten in die klas; straks word jij ook nog 'juf'!!

Nog even volhouden in de hitte hoor en daarna veel plezier in Nepal. Zal ook erg indrukwekkend zijn!

Liefs,
Maret

Monique

Hoi Daphne,af en toe kijk ik even hoe het met je gaat.Ik vind je super dapper maar het zal misschien af en toe even moeilijk zijn maar dat is ook een gezonde reactie wanneer je je in zo`n andere wereld begeeft. Heel veel levenservaring ,plezier en mensen die daar van je houden
liefs Monique

Linda

Lieve Daf, ik heb je net een berichtje gestuurd via facebook. Ik geniet van je verhalen! (haha mijn commentaar wordt er niet origineler op he?) Enjoy Nepal, heeeeeeeeeeeeele dikke kus, Linda :)